הפרעות אכילה הן דבר נפוץ קרב נשים ונערות אך לא רק. למרבה הצער בעולם המערבי הפרעות אכילה נהיו נפוצות יותר ונותנות את אותותיהן גם בקרב גברים. אחת מהפרעות האכילה הידועות היא בולימיה נרבוזה. קשה מאוד לראות אישה הקרובה אלינו סובלת מהפרעה זו, ולעיתים אנחנו מתפתים לומר לה פשוט להפסיק עם זה – אך זה לא עוזר מכיוון שאחד המאפיינים של הפרעה זו היא חוסר השליטה.
מה זה בדיוק בולימיה נרבוזה וכיצד ניתן לטפל בכך?
בולימיה נרבוזה – הגדרה
בולימיה נרבוזה, או בשמה המוכר יותר – בולימיה, היא הפרעה המאופיינת בהתקפי זלילה חוזרים ונשנים ובלתי נשלטים, במסגרתם אוכל מי שסובל ממנה כמות רבה מאוד של אוכל בתוך פרק זמן מוגבל. לאחר התקפי הזלילה מתבצע "תיקון", במסגרתו הסובלים מהפרעה זו מקיאים באופן יזום, משתמשים בחומרים משלשלים או עוסקים בפעילות גופנית אינטנסיבית.
בשונה מאנורקסיה רוב הסובלות מבולימיה הן בעלות משקל תקין ומיעוט מהן במשקל יתר, דבר שמקשה על זיהוי ההפרעה ומקל על הסובלות מבולימיה להסתיר אותה. אחת התחושות המזוהות עם בולימיה היא תחושה של גועל עצמי ובושה, דבר שבאופן מסוים גורם להן לרצות להחלים אך עדיין ההחלמה לבד היא קשה.
בולימיה – הפרעה בלתי נשלטת
פעמים רבות אנשים רואים בקרבתם בחורה הסובלת מבולימיה ולא מבינים מדוע היא פשוט לא מפסיקה עם זה. התשובה לכך היא שמדובר בהפרעה בלתי נשלטת, שגם כאשר הסובלת ממנה מאוד מעוניינת להפסיק היא לא יכולה. מסיבה זו, במידה ויש בקרבתם אישה או נערה הסובלת מבולימיה אל תגידו לה פשוט להפסיק עם זה ואל תנזפו בה – זה לא עוזר ואף מזיק.
האם גם גברים סובלים מבולימיה?
לרוב כשמדברים על בולימיה מדברים בלשון נקבה מהסיבה הפשוטה שהפרעה זו מאופיינת בעיקר אצל נשים – אבל לא רק. ישנם גברים הסובלים מבולימיה אך הרבה פחות, ולכן הפרעה זו מזוהה עם נשים. כמות הנשים הסובלות מבולימיה היא פי שתיים עד פי שישה מגברים, אך במידה ואתם מכירים גבר שסובל מהפרעה זו חשוב לא לזלזל ולסייע.
איך ניתן לזהות בולימיה?
לבולימיה יש תסמינים התנהגותיים וגופניים, כגון:
- הקאות יזומות, שימוש בחומרים משלשלים וצומות.
- פגמים בשיניים ובחניכיים, פצעים בגרון ובצפה ונפיחות של בלוטות הרוק עקב ההקאות המרובות.
- עייפות.
- עור יבש.
- קצב לב לא סדיר.
- מחזור חודשי לא סדיר.
- חוסר שליטה בהרגלי האכילה.
- אכילה בסתר.
- פעילות גופנית מרובה.
- הליכה לשירותים במהלך ארוחות או מיד לאחריהן.
- עיסוק תמידי במשקל ודימוי גוף שלילי.
- דיכאון.
- הפרעת חרדה.
כיצד ניתן לטפל בבולימיה?
חשוב להבין כי בולימיה היא לא הפרעה שעוברת לבד ואי טיפול בה רק יחמיר אותה. מסיבה זו חשוב לפנות לטיפול בהקדם האפשרי ולבקש סיוע. באתר ראש בריא תוכלו לקרוא עוד על בולימיה ואף לקיים שיחת טלפון עם בעל מקצוע ללא עלות וללא התחייבות.